Vreau Dreptate

"

Omul posedă un drept primar în inima lui, un drept înnăscut. Fiecare om are dreptul la justiţie, aşa cum are dreptul la aer. Dacă acesta îi e răpit, sufletul se sufocă.

"
(Jakob Wassermann)

Exact aşa mă simt eu acum ci nu pentru că justiţia ar fi oarbă, ci pentru că 'justiţiarii' sunt orbi sau nu vor să vadă.

Dragă cititorule, povestea este lungă, se întinde pe parcursul câtorva ani dar, eu încerc să exprim doar esenţa şi să nu o întind spre plictiseală; aşadar, dacă ai răbdare, iată povestea mea :

Era primăvara unui an extraordinar pentru noi, românii, anul în care "leii" noştri zburdau, ca inima unei adolescente aflată la prima iubire, printre degetele noastre şi se transformau, la o simplă dorinţă, în zeci de mii de euro, dolari sau franci elvetieni dar, şi preţurile erau pe masură...În acel an eu şi familia mea (soţia si baieţelul de 6 anişori) ne-am împlinit visul oricărui român:am cumpărat casa noastră (ce-i drept nu în oraş, ci într-un sat din apropiere).Aici am 'domnit' fericiţi timp de... 2 ani.

începuturile:

După primul an au început să apară mici fisuri dar, fără motive prea mari de îngrijorare luând în seamă explicaţia de liniştire a constructorului "casa se aşează", numai că... din al doilea an aceste firicele de pe pereţii noştrii au crescut cât altele într-o sută de ani, de s-au transformat în ditamai crăpăturile de vedeai dintr-o cameră în alta iar lumina soarelui străbătea timidă prin acestea încercând, fără succes bineînţeles, să ne mai însenineze viaţa.

Au urmat discuţiile cu constructorul despre posibilităţile de reparare însă, soluţiile date de acesta nu m-au mulţumit (retencuirea pereţilor) mai ales că nu ştiam cauza, doar efectul; aşa că am ajuns la un compromis civilizat: eu fac expertiza tehnică pe banii mei pentru a afla cauza
iar, el repară pe banii lui conform expertizei.

Bomba

Expertiza tehnică a fost mai mult decât relevantă, însă expertul ne-a 'aruncat' bomba, mai ales că soţia tocmai o născuse
pe "fetiţa tatii" :'Evacuaţi cât mai repede posibil casa pentru că există un risc major de prăbuşire a acesteia'.

Brevis ipsa vita est, sed malis fit longior

(Syrus, Sententiae-Viata in sine este scurta, dar devine lunga din cauza necazurilor)

Ca urmare a acestui fapt m-am trezit, la propriu, cu dosarul de expertiză aruncat cât colo de către constructor având totodată şi 'bunăvoinţa' de a-mi obloji rănile deschise cu o remarcă ceva de genul spală-te pe cap cu el (dosarul de experiză)că nu-s de acord cu asta şi n-o să-ţi repar eu casa cu atâţia bani; dacă vrei să-ţi tencuiesc pereţii bine, dacă nu fă ce vrei că oricum n-ai ce-mi face că am oameni.
DA, are 'oameni' şi ce-i dacă are , eu am DREPTATEA de partea mea.

Primul pas: sesizare făcută la Inspectoratul de Stat in Construcţii dar...stai, cine este acest inspectorat?
Art. 3. - I.S.C. este organul tehnic specializat care exercită, potrivit legii, controlul de stat cu privire la respectarea disciplinei in urbanism si a regimului de autorizare a construcţiilor, privind aplicarea unitară a prevederilor legale in domeniul calităţii în construcţii, precum şi verificarea calităţii materialelor de construcţii introduse pe piaţa din Romania.(Regulamentul de organizare si functionare a Inspectoratului de Stat in Constructii - I.S.C. Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 806 din 25/11/2009).

Foarte bine, ai zice, dar surpriză: acest organ NU are obligaţia de a-şi exercita acest control şi în mediul rural. Ce veste bună pentru unii....la sat poţi construi ce vrei, cum vrei şi nu-ţi are nimeni treaba.

Al doilea pas: caută un avocat; a urmat o tentativă, pe procedură legală, de conciliere care a eşuat lamentabil.

Lupta:

Povestea războiului este lungă dar, pe scurt a decurs cam aşa:
Plângere la poliţie pentru infracţiunea de înşelăciune cât şi pentru infracţiuni prevăzute de Legea în Construcţii; ancheta penală, tergiversată timp de 3 ani.

Concluzie:

După cum m-am convins în timpul anchetei tipul chiar a avut oameni, iar DREPTATEA mea s-a transformat într-o DREPTATE
minusculă, aproape microscopică ce a trecut total neobservată prin faţa organului şi a procurorului timp de 3 ani.

Dintr-un dosar impecabil cu expertize, înscrisuri, declaraţii din păcate au primat doar câteva declaraţii ale rudelor învinuitului şi, culmea tupeului, un înscris care nici măcar nu era semnat de ambele părţi (adică de mine). Finalitatea ?-NUP şi ridicarea tuturor măsurilor asiguratorii (sechestru) puse pe averea învinuitului; a redevenit curat şi cinstit ca şi politicianul înavuţit peste noapte dar nevinovat.

Din fericire, chiar dacă şi legile s-au schimbat între timp, încă mai există căi de atac şi ,slavă Domnului că sunt destui, alt avocat.

P.S. Am pătimit multe în acest caz, iar DREPTATEA mea sper că va fi observată până la urmă şi de altcineva.... lupta continuă....

"Există o dreptate, dar n-o vedem întotdeauna. Ea există undeva, discretă, surâzătoare, alături şi puţin in spatele nedreptăţii care face mare galagie."

(Jules Renard)

Comentarii

Aici intr-adevar aveti 'dreptate' dar din pacate ceea ce ati povestit nu reprezinta un caz singular.

By blogger

Adaugă comentariu nou

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Eroare | See me
Introduceţi numele utilizator See me.
Enter the password that accompanies your username.

See me

Sunt ceea ce nu mai înghit!

Eroare

Situl a întâmpinat o eroare. Încercaţi din nou.